Wat is het verschil tussen een droge en vochtarme huid?

6309610173_82a8bfba02_b_large

De laatste tijd heb ik me veel verdiept in huidverzorging en de verschillende huidtypes. Het viel mij hier vooral op dat het verschil tussen een droge en een vochtarme huid nogal misleidend is. Ik heb lang gedacht – en waarschijnlijk velen met mij – dat deze twee hetzelfde zijn, maar dit is absoluut niet waar. Wel kan het zo zijn dat je een droge én vochtarme huid hebt.

Droge huid

Een droge huid wordt veroorzaakt door een talg tekort van de huid, met andere woorden dus een gebrek aan vet. Hierdoor is je huid makkelijker vatbaar voor water. Hierdoor raakt de de vochthuishouding in de huid uit balans en droogt je huid snel uit.
Ook kunnen andere dingen een droge huid veroorzaken: de verwarming, airco, koud weer en verkeerd gebruik van verzorgingsproducten. Ook een tekort aan vitamine A en B kan hiervoor zorgen.

Waaraan herken je een droge huid?

 • Doordat je huid weinig vet produceert kan je huid gevoelig zijn.
 • Een droge huid voelt vaak gespannen of ruw aan en kan er ook geïrriteerd en schilferig of rood uitzien.
 • De lijntjes in het gezicht worden eerder zichtbaar, dit worden ook wel droogtelijntjes genoemd.
 • De huid kan in plaats van zacht en soepel juist rubberachtig aanvoelen.
 • Door de fijne structuur van de huid zijn poriën haast niet te zien.
 • De huid kan er nogal dof uit zien.
 • Een trekkerig en strak gevoel.

Welke ingrediënten zijn goed voor een droge huid?

Geschikte ingrediënten voor een droge huid zijn volgens Jetske Ultee onder andere glycerine, panthenol, niacinamide en hyaluronzuur. Dit kan je vinden in bepaalde crèmes. Ook is het als je last van schilfertjes hebt erg aantrekkelijk om je gezicht te scrubben maar toch wordt het aangeraden om dit niet te doen. Dit maakt het probleem alleen maar erger. Er wordt juist aangeraden om voor een exfoliant te kiezen zoals glycolzuur of salicylzuur. Deze producten weken de schilfertjes los.

Vochtarme huid

Een vochtarme huid heeft zoals eigenlijk al gezegd wordt een tekort aan vocht. Er is geen goede vochtbalans in de huid. De oorzaak hiervan is vaak een droge huid. Doordat de huidcellen niet goed bij elkaar worden gehouden. Door het tekort aan huidvet verzwakt de zogenaamde barrière van je huid. Hierdoor kan het aanwezige vocht makkelijker verdampen en komen er makkelijker schadelijke stoffen binnen.
Maar een vochtarme huid heeft niet altijd te maken met een droge huid. Het kan ook zo zijn dat de huid te weinig stoffen bevat die het water vast kunnen houden. Of het is zo dat het ‘transport’ van water vanuit de diepere huidlagen naar de oppervlakkige huid te traag is.

Waaraan herken je een vochtarme huid?

 • Fijne nerfjes die zichtbaar zijn in de huid.
 • Trekkerig gevoel en/of schilfertjes.
 • Een sneller geïrriteerde huid.
 • Gebrek aan soepelheid en elasticiteit.
 • Vroegtijdige kraaienpootjes en rimpels.

Wat doen bij een vochtarme huid?

Helaas is water toevoegen aan de huid niet de oplossing. Het belangrijkste is om te zorgen dat de huidbarrière weer hersteld. Zo zorg je er niet alleen voor dat er geen vocht wordt verdampt maar laat je verschillende processen in je huid ook beter verlopen. Je huid wordt dan weer weerbaarder en kan zich beschermen tegen onder andere bacteriën. Stoffen die hierbij helpen zijn vitamine C en niacinamide.  Ook zijn er hydraterende stoffen die de vochtbalans kunnen herstellen. Als je een vochtarme huid hebt heb je eigenlijk stoffen nodig die de huid afsluiten maar die ook de vocht vasthouden als een soort spons. Enkele stoffen die dit kunnen zijn glycerine, collageen, minerale oliën en plantaardige oliën.

Zoals jullie kunnen lezen zijn een droge en vochtarme erg moeilijk van elkaar te onderscheiden. Tenminste, ik vind ze wel moeilijk te onderscheiden. Zelf heb ik last van schilfertjes, een trekkerig gevoel, snel geïrriteerde huid en gebrek aan soepelheid. Maar deze komen bij beide voor. Wel zijn mijn poriën zichtbaar, dat zou dan weer pleiten voor een vochtarme huid maar dat zou ik echt niet met zekerheid durven zeggen. Als je zeker wilt weten wat voor soort huid je hebt, raad ik je aan om dit te laten beoordelen door een specialist. Je zou toch niet willen dat je verkeerde ingrediënten gebruikt en je huid hierdoor alleen maar in de war schopt.

Wat voor huid hebben jullie? Zijn jullie bekend met de verschillen tussen een droge en vochtarme huid?

Advertenties

10 thoughts on “Wat is het verschil tussen een droge en vochtarme huid?

 1. Ik heb sowieso een vette huid, maar ik denk wel dat ik ook een vochtarme huid heb. Naar het schijnt kan je zowel vet als vochtarm hebben. Wel raar en moeilijk om er mee om te gaan :/

 2. Goed artikel lady! Ik heb een droge huid die zeer gevoelig is, maar ook echt terrible gevoelig. Je hoeft er maar naar te kijken en het barst, zo droog. :’) Alhoewel ik moet toegeven dat mijn huid in een betere conditie is dan ooit te voren. :)

  • Lastig he zo’n huid! Zelf heb ik echt vreselijke wangen. Vooral last van roodheid. Ook bultjes op mijn wangen enzo, ben al regelmatig naar een dermatoloog geweest maar die weet ook niet wat het is, lastig! Ik gebruik nu producten van balm balm, op oliebasis en dat helpt wel redelijk gelukkig! Maarja als het beter weer begint te worden is dat niet fijn meer :’)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s